Ограничават покупките на стоки от първа необходимост

Търговските вериги ще налагат ограничения в бройката, която един потребител може да си купи от стоки от първа необходимост. Това са договорили Министерството на икономиката и големите вериги на среща през миналата седмица, съобщи “Труд”.

Има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките, призна министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му този план ще се задейства само при нужда, за да се избегне спекулация с цените и стоките заради паниката около коронавируса.
Той увери, че хората не трябва да се притесняват, защото складовете засега са пълни с храни, както и Държавният резерв.

Синдромът на “празния рафт” е опасен, защото ако човек види празен рафт в магазина, веднага ще му се прииска да опразни и съседния, коментира опасността от спекула и вицепремиерът Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените. Той информира, че са водени са разговори с ръководителите на основните търговски вериги, които са гарантирали, че ще осигурят продуктите.

Междувременно експерти прогнозираха поскъпване на някои храни заради епидемията от COVID-19.

Цените на оранжерийните зеленчуци от края на януари се движат нагоре заради опасенията за доставките свързани с коронавируса, заявиха от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.
Разпространението на новия коронавирус в Китай води до дефицит на зеленчуци в страната и до сериозен ръст в цените. В близост до най-засегнатия район от вируса се намира основната производствена област за зеленчуци – Шоугуанг, даваща годишно 4,5 млн. тона и е барометър за ценообразуването на зеленчуци за целия Китай, като цените се на рекордни равнища, което започва да се пренася и по други места в света, посочват експертите.
Опасността от разрастването на грипната зараза от тип “Корона” на пазара на мляко все още не е голяма, като в основните страни износителки за китайския пазар Австралия и Нова Зеландия опасенията растат, макар че търговията може и да се засили с оглед на препоръките към китайските граждани да консумират по-силни храни, за подсилване на имунитета, показва още докладът.

Според Rabobank разпространението на коронавируса ще има най-сериозни последиците при производството и търговията с птиче месо, а сравнително по-слаби при свинското месо. Прогнозира се също известно забавяне на износа на свинско месо от ЕС през първото тримесечие на настоящата година, но това ще се отрази слабо на равнището на цените. Очаква се те да се задържат относително високи в целия ЕС.