Официално – цената на парното в Сливен се увеличава с 20 процента

Цената на парното в Сливен ще се увеличи с 20-21 процента през новия отоплителен сезон. Това каза в интервю за БТА инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на „Топлофикация – Сливен инж. Ангел Ангелов“. Парното ще струва 113,27 лв./МВтч, като цената до момента е била 93,82 лв./МВтч. Цената на топлата вода ще бъде 11 лева на кубичен метър, като до момента с пределна цена е струвала девет лева на кубичен метър.

Така за един средностатистически апартамент с хол, спалня и кухня, от порядъка на 60-65 квадрата, сметките не би следвало да превишават 140-150 лева на месец, сочат изчисленията на специалистите. Това се обуславя от редица фактори, сред които външната температура, потреблението и т.н.

По думите на инж. Костов, в България към момента няма „Топлофикация“, която да предлага по-ниска цена на клиентите си. Независимо, че цената на въглищата, които са основно гориво на топлоелектрическата централа (ТЕЦ) в Сливен, е нараснала драстично, цените се запазват най-ниски в страната, смята той.

„И през тази година „Топлофикация – Сливен“ ще запази политиката на предели по договорите за апартаментите и имотите на абонатите, посочи Павлин Костов. Сключвайки договори с нас, хората ще знаят каква е пределната цена, която бихме могли да им начислим за отопление. От 14 септември започва сключването на договорите, които освен в информационния център на дружеството, могат да се направят и онлайн. На всички клиенти, които спазят срока за плащане, ще им бъде направена допълнителна отстъпка от пет процента.“

Във възможностите на всяко домакинство е да регулира температурата в помещенията и индивидуално да влияе върху сметката си, каза още инж Костов. Оптималната температура, според специалисти, трябва да бъде около 22 градуса.

Близо 14 хиляди са битовите абонати на ТЕЦ – Сливен. С парно отопление са почти всички болнични заведения, социални домове, училища, детски градини, общински и държавни сгради.

„Топлофикация – Сливен“ е почти обезпечена с гориво за предстоящия отоплителен сезон, каза още Павлин Костов.

Източник: БТА