Одрин е в червената зона по разпространение на COVID-19

Сред градовете в Турция с най-голямо увеличение в разпространението на епидемията от COVID-19 през последните седмици е град Одрин. Поради тази причина граничещият с България и Гърция град е включен в червената зона.

По данни на турското здравно министерство през седмицата 11-17 юли в страната са регистрирани 226 532 случая на COVID-19, с 96 жертви за същия период.

Според одринските здравни власти нарастването на случаите се дължи на факта, че с настъпването на лятото у хората е настъпило успокоение и са започнали масови събирания на хора на сватби и увеселения, на които епидемиологичните мерки не се спазват. Прогнозира се, че ако се продължава така, през есента ситуацията ще се влоши още повече.

Положението тревожи местното население и най-вече търговците, които се опасяват, че „алъш-веришът“ ще спре.

Търговията в Одрин в голяма степен зависи от българските граждани, които в почивните дни масово пазаруват там, заради по-високите цени на стоките в България.

По време на локдауна, заради който българите престанаха да идват, търговията буквално спря, а одринските търговци понесоха големи икономически загуби.
Сега се опасяват ситуацията да не се повтори. Търговците настояват за затягане на мерките във връзка с пандемията – задължително носене на маски, дистанция, ваксиниране, пише в. „Миллиет“.

 БТА