ОДМВР-Сливен затяга мерките по празниците

По време на предстоящите християнски празници-Великден и 6 май- Гергьовден, както и свързаните с тях почивни дни в ОДМВР и РДПБЗН в Сливен е създадена организация за опазване на обществения ред, сигурността, пожарната безопасност и защита на населението, както и осъществяване на контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки.

В дните преди и по време на празника ще има засилено полицейско присъствие и контрол в района на храмовете в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел. Ще се осъществява денонощен контрол  с оглед опазване на обществения ред, недопускане извършването на криминални престъпления и спазване на противоепидемичните мерки.

Почивните и празничните едни се характеризират с интензивен трафик на превозни средства по републиканската пътна мрежа и входно -изходните пътища на големите населени места. Екипи на Пътна полиция ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата. Ще бъдат използване всички технически средства за контрол на скоростта. Ще се следи за нарушения на най-натоварените участъци в градовете, общинските и главни пътища, както и на местата с повишена концентрация на пътни произшествия. В дните от 29 април до 9 май е предвидена съобразена с трафика организация на движението и  специализирани операции по установяване на неправоспособни водачи, както и за употреба на алкохол и наркотици.

За времето от 14,00 до 21,00 часа на 29 април; от 10,00 до 16,00 часа на 30 април; от 14,00 до 21,00 часа на 4 май;  от 14,00 до 20 часа на 9 май е предвиден засилен контрол по автомагистрали, пътища първи клас и районите с повишена концентрация на ПТП. Ще се осъществява контрол в участъци с  временна организация за безопасност на движението и въведените от АПИ ограничения за движение на товарни автомобили.

Екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Сливен са извършили проверки във всички християнски храмове на територията на областта. Изготвени са предписания за пожарна безопасност, проверени са противопожарните уредите и техническите средства, указателните табели за своевременна  евакуация, проведен е инструктаж на служителите в храмовете. На Великден ще има дежурни екипи на районите служби ПБЗН в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица в района на храмовете, където се очаква по-голяма посещаемост. РДПБЗН-Сливен ще подпомага работата на полицейските служители.

Завишен остава контролът по спазване на противоепидемичните мерки, спазване на карантина, струпване на хора, както и незаконна търговка дейност.

Полицейските екипи на ОДМВР-Сливен, които следят за спазване на противоепидемичните мерки, ще бъдат безкомпромисни към нарушителите.

За гарантиране спазване на въведените мерките ще бъдат прилагани всички законови средства.