ОДМВР-Сливен: Операция по пътна безопасност и мерки по опазване на обществения ред през предстоящите почивните дни

Във връзка с предстоящите 3 почивни дни в ОДМВР-Сливен е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и пътната безопасност. Специализирана операция на Пътна полиця по ограничаване на пътните произшествия стартира от днес до късно вечерта на последния почивен ден. Ще се осъществява засилен контрол по спазване на скоростните режими по автомагистрала”Тракия” и главните пътища. Ще се седи за употреба на алкохол, наркотици, правоспособност, използване на системите за сигурност на деца, водачи и пътници в автомобилите, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети и мотопеди.

ОДМВР-Сливен предупреждава водачите да спазват правилата за движение, да избягват рискови маневри и да  бъдат толерантни към останалите участници в движението.

Главна дирекция „Национална полиция” препоръчва да се спазват няколко основни правила:

-Преди да тръгнете на път, проверете внимателно техническото състояние на автомобила.

-Избягвяйте пътувания когато сте уморени и недоспали и в часовете с най-високи температури.

-При движение в колона извън населено място, се въоръжете с търпение, движете се с нейната скорост, на по-голяма дистанция и не предприемайте изпреварване. Рисковите изпреварвания няма да ви придвижат много по-напред в колоната, а ще ви струват екстремално напрежение и носят опасност от  челен удар с насрещно движещ се автомобил.

-Спазвайте ограниченията на скоростта. Високите скорости са най-честата причина за пътнотранспортни произшествия, но също  и предпоставка за особена тежест на последствията от катастрофите.

-Имайте предвид през лятото атмосферните условия се променят динамично, а с тях – и пътната обстановка. Движете се предпазливо и с разумна скорост и имайте предвид че честите и краткотрайни превалявания могат да ви поднесат изненади по пътя.

-Ако видите на пътя велосипедист, мотоциклетист, пешеходец или каруца, намалете скоростта и ги заобиколете от възможно най-голяма дистанция.

-Ползвайте предпазни колани, а ако управлявате двуколесни ППС и предпазни каски, не заради глобата, която пътните полицаи могат да ви наложат, а заради собствената Ви сигурност.

-Законът предвижда и пътниците на задните седалки в автомобилите да поставят коланите си при всяко пътуване. Ако в колата пътува малко дете, непременно трябва е в специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката на задната седалка.

Сектор „Пътна полиция”-Сливен напомня на водачите, че до края на летния период ще има засилено полицейско присъствие по пътищата в региона.