ОДМВР-Сливен: 82 пешеходци са санкционирани за неправилно пресичане

1332 превозни средства и 1654 лица са проверени по време на специализирана операция по установяване на нарушения, извършвани от и срещу пешеходци, проведена от 16 до 18 март. Акцията е част от активните мерки по пътна безопасност, прилагани от Главна дирекция „Национална полиция”.

Екипи на пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица са осъществили контрол на места с повишена концентрация на пътни произшествия и засилен трафик в областта. Извършени са действия по недопускане на неправилно движение по пътното платно, неправилно пресичане, неспазване на светлинните сигнали на светофарите, както и установяване и санкциониране на водачи, които не дават предимство на пешеходни пътеки. Извършен е контрол по отношение правилното преминаване на превозните средства през  железопътните прелезите в района.

Установено е неправилно поведение на 82 пешеходци. 6 водачи са санкционирани за неотдаване на предимство на пешеходна пътека. Санкционирани са 4 водачи, които не са спрели при забраняващ сигнал на неохраняем железопътен прелез. Общо установените нарушения на ЗДвП са 395.

От днес е в ход специализирана операция за повишаване на безопасността на движението с акцент движение в големите градове и пътищата между малките населени места. В градовете ще се следи за водачи, които отнемат предимство, преминаване при забраняващ сигнал на светофара, не спазват знаците и маркировката. В района на общинските пътища ще се следи за неправоспособни водачи, нерегистрирани превозни средства, употреба на алкохол и наркотични вещества.