ОДМВР, БЧК и РЗИ в Сливен отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

Областната дирекция на МВР, Българският червен кръст и Регионалната здравна инспекция в град Сливен отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от  пътно-транспортни произшествия със съвместна  акция в района на едно от най-натоварените кръстовища в град Сливен между  булевардите „Бр.Миладинови” и „Хаджи Димитър”. В рамките на 1 час, от 11,00 до 12,00 часа,  вниманието на водачите беше насочено към необходимостта от толерантност на пътя и важността да се спазват правилата за движение. Раздадени бяха брошури за безопасно поведение. Представители на РЗИ подаряваха предметни награди на всички, които използват обезопасителните системи за деца в автомобилите. Водачите получиха и информационни листовки за Националните кампании “Зима” и “Подкрепа за донорството и трансплатациите”.

От началото на годината до 10 ноември в област Сливен са станали 98 тежки пътни инцидента с 24 жертви и 114 ранени. По общини  статистиката изглежда така:

убити       ранени

Сливен                      16               51

Нова Загора              6                 46

Котел                        1                11

Твърдица                  1                 6

Най-голям брой  ПТП са настъпили по вина на водачите на МПС. Основната причина е несъобразената скорост с пътните условия, като вследствие на това има най-висок брой убити. Другите най-чести причини са употреба на алкохол от водачи на МПС и отневането на предимство.

Най- опасните места са пътния уличен участък. Най-опасните булеварди и улици в град Сливен са “Банско шосе” и “Цар Симеон”.

Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия се отбелязва всяка трета неделя в месеца.  На 17 ноември за поредна година отдаваме нашата почит към загиналите при пътни инциденти и изказваме съболезнования на близките им. Напомняме, че резултатът от високата скорост, алкохолът, нарушенията и арогантността на пътя е фатален, че зад цифрите на черната статистика стоят човешки животи и съдби.

Спазването на правилата за движение не е досадно задължение – то  спасява живот.