Очакаме първата пратка ваксини, слагат хладилници и фризери в болници и РЗИ

Национален план за ваксиниране срещу коронавирус разработва здравното министерство, който ще бъде представен на следващото заседание на правителството за утвърждаване. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Председател на Координационния съвет ще бъде проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.
Ваксините ще бъдат доброволни и безплатни за желаещите, отново подчерта Ангелов.

До края на тази седмица ще оборудваме с фризери и хладилници, за да получим първата пратка от ваксината на Phizer, уточни той.  От нея се очакват 125 хил. дози до началото на следващата година.

Здравният министър подчерта, че ще получаваме ваксини, каквито ще получат и останалите европейски страни. За техните плюсове и минуси ще се проведе информационна кампания сред обществото. За ваксиниране ще има информирано съгласие, стана ясно от думите на Ангелов.

2 млрд. лева надминава отпуснатата сума за справяне с пандемията, уточни здравният министър. По думите му през януари се очаква да бъде надхвърлена сумата от 100 млн. лева само за медиците на първа линия.

Правителството прие днес Националния план на България за готовност при пандемия.

Ангелов каза, че това е основополагащ програмен документ за справяне на държавата и осигуряване на институционалните взаимодействия. На негова основа се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване.

Сред основните цели на плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция, осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите, на работата и взаимодействието на ангажираните институции, осигуряване на достоверна информация за обществото за предприетите мерки.