Обявиха гратисен период за маските

sliven novini

Ще има гратисен период за маските до 00.00 ч. в събота. Това съобщи ген. Мутафчийски. Той обясни и на какви места са задължителни.

„В Закона за здравеопазването е формулирано какво точно е обществено място. Има въпрос за телевизионното студио – то не е такова място, защото има контролиран достъп. Редица други не са с контролиран достъп – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, посещения в болници, при личния лекар, в банка, административна държавна или общинска приемна, КАТ – където няма контролиран достъп.“

Задължителното носене на маска е мярка, която отдалечава въвеждането на други, по-рестриктивни мерки, обясни ген. Мутафчиски.

„Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни, каза ген. Мутафчийски във връзка с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места.