Обявеният за мъртъв мъж от Сливен – в тежко състояние

72-годишният Руси Русев от Сливен бе обявен за мъртъв, а след като от траурна агенция започнаха подготовката за погребение, стана ясно, че е жив. Той продължава да е в тежко състояние в сливенската болница, пише Нова ТВ. Предстои да бъде изписан. Той не е контактен и за него ще трябва да се полагат специални грижи. Семейството му, което се прибра от чужбина заради новината, смята да заведе съдебни дела. Предполагат, че забавянето на адекватната медицинска помощ е влошило състоянието на Руси.

Съпругата и синът на Руси живеят в САЩ и са се върнали спешно, но още не могат да осъзнаят абсурдната ситуация.

„След като получихме обаждане, че баща ми е починал, след няколко часа неговият братовчед от Ямбол каза, че е станало чудо и той се е размърдал. След това го карат в болницата и от тогава е там. Състоянието му не е добро. И според докторите не е добро, не могат да кажат точно как ще продължи лечението. В момента той има нужда от невролог”, обясни синът Веселин Русев. „Мърда си лявата ръка, има гримаси, но не е контактен“.

„Това беше страхотен шок за нас. До последно сме разговаряли с него, той беше сравнително добре, пиеше си лекарствата. Той е много подвижен човек. Занимава се с йога почти цял живот. Просто бяхме шокирани, не само изненадани“, обяснява съпругата Пенка Русева.

Семейството на мъжа смята, че тези почти 7 часа, в които Руси е бил обявен за мъртъв и е бил оставен без лекарски грижи, са фатални за настоящото му изключително тежко състояние.

„За мен те са фатални. Не съм убедена, че това е била диабетна кома. В такова състояние всяка една минута е от значение, а това са часове“, смята Пенка Русева.

В момента продължава да се извършва вътрешна проверка и в спешна помощ по случая. Има образувано производство и в прокуратурата. Роднините на Руси са категорични, че ще заведат дело за лекарска грешка.