Обстановката след опустошителната буря в област Бургас се нормализира

БТА

Обстановката след опустошителната буря в област Бургас вече се нормализира. Няма тежко пострадали. Осемнадесет са потърсилите лекарска помощ, но всички са с леки наранявания. Това съобщиха от пресцентъра на Областна управа – Бургас.

Кризата с електрозахранването е овладяна в по-голямата си част. Дванайсет са падналите в района на Бургас стълбове. Единици са населените места без ток, като дейностите по отстраняването на повредите продължават без прекъсване. Аварийните екипи на държавните и общинските институции работят денонощно, за да може максимално бързо да се преодолеят трудностите в критичните участъци. Много доброволци активно участват в дейностите по почистването на училищни дворове, детски градини, улици, паркове.

Най-голямо затруднение на аварийните екипи създават падналите върху пътната инфраструктура и в училищните дворове и детски градини дървета, електрически стълбове, пречупените билбордове, откъснатите фасади от сгради и покривни конструкции. Много са нанесените материални щети от паднали дървета и стълбове върху автомобили и къщи на частни собственици.

Бедствено положение е обявено в две общини – Поморие и Бургас. Създадена е много добра координация между всички общински и държавни институции за бързото преодоляване на усложнената обстановка от бурята.

Според данни на собствениците на лозови масиви ураганният вятър, придружен от проливен дъжд и силна градушка, е унищожил над 1500 дка лозя и овощни градини край Поморие. Щетите на земеделските производители са около 95 процента, а тонове е унищожената продукция. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции.

Областният управител на Бургас Мария Нейкова се разпореди за спешно сформиране на междуведомствена комисия, която да огледа и остойности нанесените щети върху земеделските посеви в поморийското землище. За да бъдат обезщетени от държавата, засегнатите лозари и собственици на овощни градини, трябва в 7-дневен срок да подадат заявления в общинската служба по земеделие. Това условие важи за всички земеделски производители, чиято продукция е повредена или унищожена от опустошителната буря без значение в кое населено място се намира.

БТА