Общо 52-ма души в Сливен са дарили кръв за родилката, която бе транспортирана със „Спартан“ до София

Общо 52-ма души в Сливен са дарили кръв за родилката, която бе транспортирана със самолет „Спартан“ до София. Това каза за БТА д-р Рая Ралева, началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен.

Седемнайсет са желаещите да дарят кръв до този час днес, каза още тя. По думите ѝ толкова са даряващите за седмица при обикновени обстоятелства.

Хората дойдоха да дарят кръв на Великден, когато всеки иска да е у дома с близките си, каза д-р Ралева. Всеки от тях разбираше смисъла да е тук на този свят ден. Отдавна не се е случвало, но това човешко страдание явно е докоснало много хора, добави тя.

Както БТА съобщи, на 16 април пациентка на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ беше транспортирана през авиобаза „Безмер“ с военен самолет „Спартан“ до София, където беше хоспитализирана в реанимацията на Аджибадем сити клиник УМБАЛ Токуда.

Близо 10 литра кръв и отделно биологични продукти са били прелети на родилката, каза пред репортер на БТА д-р Юлия Бянкова, началник на Отделението по реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Не сме получили отказ за тези биологични продукти, въпреки че това е много сложно, особено в почивни дни, добави тя.

Трийсетгодишната жена е постъпила по спешност в Отделението по акушерство и гинекология в областната болница в Сливен на 13 април, в 6:30 часа, за раждане с цезарово сечение при високорискова бременност, каза д-р Бянкова. Тя е била в хеморагичен шок, с много нисък хемоглобин, обилно кървене, без сърдечни тонове при плода. Имало е данни за отлепена плацента и мъртъв плод при направената ехография. Тежки нарушения в кръвосъсирването са наложили кръвопреливане. След като е приключило секциото, в 8:30 часа пациентката е преведена в Отделението по реанимация на МБАЛ. Наложила се е втора операция – хистеректомия, отстраняване на матката. На базата на голямата кръвозагуба и нарушения на кръвосъсирването, жената е имала нужда от преливане на много кръв, плазма, тромбоцитен концентрат. Кръвозагубата води и до полиорганна недостатъчност, посочи д-р Бянкова.

Жената е имала в миналото бременност, завършила с отлепване на плацентата. При бременност през миналата година има живородено дете.