Общинският съвет в Бургас слага в дневния ред темата за инцидентите с електрически тротинтетки

Все повече зачестиха инцидентите с електрическите тротинетки и велосипедите по Черноморието. Причините вероятно са комплекси, но според някои експерти проблемът не е в липсата на правила, а в тяхното неспазване.

В тази връзка председателят на Постоянната комисия по транспорт и безопасност на движението към Общинския съвет в Бургас Евелина Михалева предлага да се въведат обучения за деца за правилното използване на тези превозни средства в градска среда.

„Правила има, но най-лошото е, че те не се спазват. Предложението ми е към Министерството на транспорта за промяна в Закона за движение по пътищата (ЗДП), според което да се вмени отговорност на определени институции за провеждането на обучителни кампании за всички деца велосипедисти и водачи на тротинетки“, посочи председателят на комисията. Тя добави, че това ще повиши осведомеността на гражданите за електрическите превозни средства, а също така ще ги популяризира.

Правилата за придвижване с електрическите тротинетки всъщност са много лесни, заяви председателят на Българска асоциация за електромобилност Владислав Стоицов. 

„Максималната скорост за придвижване е 25 км/ч, само по велосипедна инфраструктура или по пътища в разрешена максимална скорост от 50 км/ч, възможно най-вдясно на пътната лента. Това са основните правила за използване на електрически тротинетки. Също така, ние препоръчваме използването каски, независимо от възрастта на водачите“, посочи Стоицов.

Според него в България вече са заимствани повечето добри практики, които важат в цяла Европа, по отношение на придвижването с тротинетки.

„Бяхме една от първите държави, която пригоди ЗДП и добави електрическите тротинетки като превозно средство. За да живеем в по-безопасни улици, трябва да се развие велосипедната инфраструктура и да се раздели трафикът между автомобили, електрически тротинетки и велосипеди“, добави Стоицов.

„Приканваме всеки, който желае да изпита своите страсти за високи скорости, да не го прави. Нека предпазим себе си и другите на пътя. Абсурдно е да се погазва закона“, заяви той.

БНР-Бургас