Общинска охрана ще пази лозовите масиви по време на гроздобера в Стралджанско

Общинска охрана ще пази денонощно лозовите масиви по време на гроздобера в Стралджанско. Активната кампания по прибиране на реколтата от грозде официално започва на 22 септември, съобщи заместник-кметът на общината Гроздан Иванов.

Патрулите с общински служители бяха въведени заради множеството сигнали от стопани за масови кражби на продукция. През последните години набези в лозовите масиви от ромското население няма. По време на гроздобер се забранява и движението на каруци около насажденията през тъмната част на денонощието – от 20:00 до 6:00 часа, припомни Иванов.

Гроздоберът на някои сортове вече е започнал на места. В масивите на село Лозенец от няколко дни стопаните прибират гроздето „мускат отонел“, от което се прави популярната стралджанска мускатова ракия, каза кметът на селото Динка Караиванова.

„Тази година очакваме по-слаба реколта, защото имаше поражения от сланите, които паднаха през февруари. Състоянието на гроздето обаче е много добро, с висок захарен процент – 23 към момента, тъй като тази година нямаше дъждове“, коментира кметът на Лозенец.

Брането на винените сортове „мерло“ и „мискет“ в Стралджанско се очаква да започне съответно след 15 септември и в края на месеца, при достигане на технологична зрялост на гроздето, обясни Караиванова.

Източник: БТА