Община Ямбол търси дарители за поставянето на 55-метров пилон с българското знаме на хълм Боровец

След като преди няколко месеца в официалната фейсбук страница на Община Ямбол беше организирано допитване за монтирането на 55-метров пилон с българския трибагреник на хълм Боровец, на 6 март – рождената дата на създателката на Браилското знаме Стилияна Параскевова, беше обявена благотворителна кампания за осъществяването на родолюбивото начинание. Причина за това е и високото ниво на обществено одобрение – в анкетата участваха 3537 души, идеята беше подкрепена от 3404 от тях, т.е. инициативата получи одобрение от над 96%.

Идейният подтик за монтирането на висок пилон с националния трибагреник е фактът, че първообразът на българското знаме е ушит от 14-годишното  момиче с ямболски корени Стилияна Параскевова по проект, създаден от нейния баща Иван Параскевов, буден ямболски търговец. Той казва: „Бялото ще бъде отгоре, защото бялото и България започват с буквата „Б”. Горе бялото, горе България!”.

Трибагреникът е предаден на 8 май 1877 година в Плоещ на великия княз Николай Николаевич, главнокомандващ на руската армия по време на Руско-турската война.

Начинанието за издигането на 55-метров пилон с българския трибагреник може да бъде подкрепено чрез следната банкова сметка:

Получател: Община Ямбол

BG13SOMB9130 8424 4203 44

Код за вид плащане: 44 51 00

Код за вид плащане за дарения от чужбина: 44 52 00

С пояснение: Дарение – национален трибагреник

BIC: SOMBBGSF

„Общинска банка“ АД – Клон Ямбол

Имената на всички дарители, застанали зад каузата, ще бъдат оповестени публично, за да бъде прозрачна инициативата.

Община Ямбол предварително изказва благодарност на всички, които ще се включат и ще помогнат за закупуването и изграждането на това съоръжение, върху което ще се вее националния ни трибагреник.