Община „Тунджа“ намалява разходите за осветление с механични часовници

Въпреки значителното увеличение на цената на електроенергията, Община Сливен не обмисля въвеждането на режим на уличното осветление към момента. Това коментира  кметът на Сливен Стефан Радев.

Нашата идея е да не въвеждаме режим на графика на осветлението, а по-скоро да търсим начин да си произвеждаме енергията, която употребяваме, посочи още кметът. По думите му при сегашните нива на цените годишната сметка на Общината ще се увеличи от 1 млн. на близо 3, 5 млн. лв.

Община „Тунджа“ е намерила начин да намали разходите за ел. енергия, като замени изцяло електронните часовници на уличното осветление в населените места с механични.

Подменени са общо 160 часовници с фотоклетка с механични, за да се предотврати практиката уличното осветление да свети излишно в светлата част на деня. Очакванията са разходите за ел. енергия да намалеят с до 30 процента.

За декември 2021 г. общината има увеличени разходи за ел. енергия със 150 %. Сметката за последния месец на 2020 г. е била около 90 000 лв., а през този декември – 235 000 лв.

Като следваща стъпка за намаляване на разходите за улично осветление започва подмяната на осветителни тела с енергоспестяващи.

Възложено е и изготвяне на инвестиционни проекти за модернизация на уличното осветление във всички населени места на общината.