Община Сливен връчи наградите си за 2020 г. на празника на града – Димитровден

На тържествен концерт по повод празника на града – Димитровден, бяха връчени традиционните награди на Община Сливен. От сцената на зала „Сливен“ кметът Стефан Радев поздрави отличените и гостите на събитието.

„Нека Свети Димитър закриля всички жители на нашия град, да бъдем здрави и гледаме напред с оптимизъм“, заяви в словото си сливенският градоначалник. Той връчи голямата награда за изкуство „Добри Чинтулов“ на художника и Почетен гражданин на Сливен доц. Красимир Добрев. Той изрази благодарността си от оказаната чест и висока оценка за неговата работа през годините. „Поклон пред българските медици, които правят всичко възможно в трудната ситуация. Изкуството и културата от своя страна също играят роля за повдигане на духа на хората и ще продължават да го правят“, каза Красимир Добрев. Той е преподавател по цветен етюд и сценография и беше предложен за носител на наградата от Съюза на българските художници и Съюза на артистите в България.

Почетен знак „За граждански принос“ на Общинския съвет беше връчен от председателя Димитър Митев на началника на Военна болница – Сливен, д-р Илиян Комитов и на д-р Милена Ченкова, началник на отделението по Инфекциозни болести в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Двамата са на първа линия в борбата с коронавируса от началото на епидемията. От сцената те благодариха за признанието и подкрепата на обществеността. Подчертаха, че наградата е за медицинските екипи на двете болници и призоваха гражданите да спазват наложените мерки за безопасност.
Наградата на Община Сливен за стопанска инициатива на името на първия български индустриалец Добри Желязков – Фабрикаджията, връчи зам.-кметът Стоян Марков. С нея беше отличен управителят на „Фишком“ АД Живко Желев.

Той заяви, че призът е резултат от усилията на много хора, на цялото му семейство и подкрепата на институциите.

Зам.-кметът Пепа Чиликова връчи наградата „Милосърдие“ на старшата акушерка в „Отделение по акушерство и гинекология“ в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен Анка Димитрова. Номинацията й беше издигната от ръководството на областната болница. На свой ред тя благодари за оказаното внимание, а също и на колегите си за доверието и подкрепата в съвместната им работа досега.

„Приемам наградата от името на всички лекари, акушерки, медицински сестри и санитари в болница „Д-р Иван Селимински“, които с дълбоко хуманния си труд и професионализъм по 24 часа и 365 дни в годината са на своя пост, за да се грижат за хората“ , каза тя.

За носител на наградата за краеведческа дейност „Д-р Иван Селимински” за 2020 г., беше определен журналистът Щилияна Василева. Тя разработва публицистични теми и проблеми от настоящето и миналото на Сливен и живота на неговите граждани, творци и духовни лидери, автор на стотици публицистични и журналистически материали. Наградата й беше връчена от председателя на Общинския съвет Димитър Митев.
В словото си Щилияна Василева благодари на родния си град, който за нея стои над всичко със своя дух, с хората преди и сега, с близките и приятелите.

На тържеството беше връчена и наградата „Аргира Жечкова“ за издигане на престижа на учителската професия, чийто носител тази година е преподавателят по немски в ПГПЗЕ „Захари Стоянов“ Надежда Койчева. Тя благодари на колегите и семейството си за подкрепата и пожела на всички учители успех в ежедневната им работа в сегашната трудна обстановка.

В празничната вечер със свои  изпълнения участваха вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“, с диригент Дора Христова, група ,,Вакали”, Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен и балет „Адажио“ към Народно читалище „Зора“ и Добромира Стоянова, която изпълни песента „Жив е той, жив е!“.
Тържеството се проведе при спазване на мерките за безопасност по време на епидемичната обстановка.