Община Сливен с атрактивно представяне на международното изложение за културен туризъм във Велико Търново

От днес до 16 април Велико Търново се превръща в столица на културния туризъм в България. Старопрестолният град ще бъде домакин на 17-ото издание на Международното изложение „Културен туризъм“.

След двугодишно прекъсване заради Ковид пандемията, най-авторитетната платформа за обмен на добри практики в областта на културата и туризма събира общини, културни институти, компании, граждански сдружения, дипломатически мисии и представители на институциите.

За пореден път Сливен ще бъде представен по атрактивен начин със собствен щанд, включващ новата юрта на Крепост „Туида“. Екипът от аниматори и екскурзоводи на античната крепост, РИМ „Д-р Симеон Табаков“ и Художествена галерия „Димитър Добрович“, е подготвил разнообразна информация, подходяща за туристи и туристически фирми, както и атрактивни игри и изненади за гостите на изложението.

Всеки желаещ да посети щанда на Община Сливен ще го открие на централно място при влизане в изложбените зали „Рафаел Михайлов“ на старопрестолния град.

При официалното откриване на изложението сливенският щанд ще бъде представен от инж. Стоян Марков – зам.-кмет „Икономическо развитие“. Той ще вземе участие в организираните за първи път в рамките на форума Национална среща на организациите за управление на туристическите райони и работна среща на посланици на държави-емитиращи  туристи с представители на Министерство на туризма. На кръгла маса ще бъдат обсъдени последствията от пандемията върху културния туризъм и предизвикателствата заради новата геополитическа обстановка.

В рамките на XVII-ото Международно туристическо изложение „Културен туризъм” 2022 – Велико Търново, ще се състои деветото издание на Националния конкурс READ & TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”). Община Сливен е номинирана в категорията „Най-професионални туристически сайтове и мобилни приложения“ с интерактивен пътеводител на тема: „100 причини да посетите и опознаете традициите на Сливенския край“. Този раздел е поместен в туристическият портал на Сливен https://infotourism.sliven.bg. Там всеки желаещ  може да се запознае с карти на региона, представящи различни традиции и природни богатства, производства и обредни обичаи. Платформата предлага богатите традиции на региона чрез едно пътешествие из ръкоделието и кухнята на сливналии от миналото до днес.

Международното изложение културен туризъм се провежда по инициатива на Община Велико Търново, съвместно с Министерството на туризма. Събитието е включено в годишната програма за национална туристическа реклама.