Община Сливен кани жители и гости на града да се включат в честванията за Димитровден

Продължават честванията по повод празника на Сливен – Димитровден.

Един от акцентите в програмата за отбелязване на празника, е отбелязването на 90 години от рождението на поетесата Станка Пенчева, която е носител на наградата „Добри Чинтулов“. Това заяви по време на днешния брифинг зам.-кметът Пепа Чиликова. Тя допълни, че творческата вечер „Станка Пенчева – сливенка докрай“ се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и ще се състои на 23 октомври от 17 часа в камерната зала на ДТ „Стефан Киров“.

Друг акцент е откриването на Националната изложба за изобразително изкуство „Сливен 2019“. То ще се състои на 24 октомври от 17 ч. в изложбената зала „Сирак Скитник“. По време на събитието ще бъде връчена и наградата „Сирак Скитник“.

В програмата са включени и награждаванията на трите ученически конкурса, свързани с празника на града – на 22 октомври от 13 ч. в залата на Регионално управление на образованието – Сливен ще бъдат наградени участниците в конкурса за стихове и дигитална снимка „Аз обичам Сливен“, организиран от Младежки дом и Младежки общински съвет. Ден по-късно, на 23 октомври от 11 ч. в изложбена зала „Сирак Скитник“ ще бъдат наградени отличените деца – победители в 25-ото издание на конкурса за рисунка „Аз и моят град“, организиран от Община Сливен и Художествена галерия „Димитър Добрович“.  На 24 октомври от 18 ч. в Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ своите награди ще получат участниците в конкурса за есе „Моят град – история, традиции, култура и образование“, организиран от Областна администрация, Регионално управление на образованието и Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

Преди това, от 16 ч. в Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, почетният гражданин на Сливен проф. Иван Русев ще представи втори и трети том на сборника „Сливенци“ – издание на Сдружение „Мати Болгария“.

Тържественият концерт по повод връчването на годишните награди на Община Сливен за 2019 г. ще се проведе на 25 октомври от 18 ч. в зала „Сливен“.

Пепа Чиликова посочи, че тази година автор на сценария е журналистът и писател Веселина Седларска. Участие в концерта ще вземат струнен квартет „Интро“, Тримата български тенори и поп-певицата Марияна Попова. Входът е свободен.

Предстоят и два концерта на откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър“. На 24 октомври от 19 ч. за сливналии ще пее народната певица Илка Александрова. Втората концертна вечер, на 25 октомври ще започне с изпълнения на хаус музика от саксофониста Милен Стойков от 19 часа. Малко по-късно, в 19.30 часа на сцената ще излезе певицата Михаела Филева. Концертът ще завърши с празнични фойерверки.

И тази година празничният Димитровден ще започне с традиционната Света литургия в катедрален храм „Св. Димитър“ в 8.30 ч. В 9.30 ч. в къща-музей „Добри Чинтулов“ ще се проведе ритуалът по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” за 2019 г. Георги Калайджиев в паметната лауреатска книга.

В 11 ч. на пл. „Хаджи Димитър“ ще започне тържествената церемония по повод празника на Сливен. Тя включва ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и ЕО, приветствие по повод празника, благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен и полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.