Обсъжда се разсрочване на наемите на общинските имоти

В момента се обсъжда отсрочване на наемите на общинските имоти. Това заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България, в предаването Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria.

„Още преди обявяването на извънредното положение общините започнаха да се подготвят“, каза Силвия Георгиева. Тя обясни, че в момента се работи за разширяване на услугата „Домашен социален патронаж“, която дава възможност да се разнася топла храна до домовете на възрастните хора.

„Разширяваме обхвата не само на хората, които ще получат топъл обяд, но вече разширяваме услугата – пазаруване, дезинфекция. Стремим се да обхванем максимално широк кръг от български граждани, които трябва да останат по домовете си – най-вече възрастните хора“.

По думите на Силвия Георгиева общините съдействат максимално на контролните органи и работят пряко с гражданите по отношение спазване на разпоредбите на Националния оперативен щаб.

„Създадоха се общински кризисни щабове. Кметовете призовават стриктно да се спазват препоръките и изискванията на националния щаб, за да се ограничат контактите между хората“.

„Разчитаме на трезвия разум на всеки български гражданин в тази ситуация“, каза още гостът.

Изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България заяви, че в момента общините имат най-голяма нужда от маски, санитарни и предпазни средства, дезинфектанти за социалните работници и за служителите на първа линия в администрация.