Обръщение на областния управител за Трети март

Скъпи съграждани,

Посрещаме днешния Трети март в тревожна за международната общност обстановка заради братоубийствената война в Украйна. Цели семейства, деца и възрастни преживяват немислима трагедия и човешка мъка. Това за нас, българите, е особено болезнено, защото по нашите земи завинаги ще почиват костите на хиляди руски войници.

На днешната дата въпросите за свободата, както винаги досега, търсят отговори. Нека с гордост припомним, че без възрожденците ни, без Хаджи Димитър и Панайот Хитов, без Раковски, Левски и Ботев, без обикновените, смели български мъже нямаше да има Освобождение, според оценката на историците. Този дух, вдъхновил наследниците им, доведе и до Съединението, и до Независимостта на Отечеството. Дълбок поклон!

Нека изразим признателността си и към руските, украинските, беларуските, румънските, полските, финските воини, които в решаващи битки от войната през 1877-78 година се сражаваха в името на нашето бъдеще. Те също са били нечии синове, съпрузи и бащи, като нашите предци.  Дълбок поклон!

Нито днес, нито утре ще имаме право да обличаме историческите факти в нови дрехи.  Те са свързани с пътя ни към свобода и независимост. Силно вярвам, че за нас това са осъзнати ценности. И ще ги отстояваме без колебание винаги, когато заради война има разделени от бащите си деца и разбити животи.

Нека помним нашата история, нейните възходи и падения. Денят Трети март – ден на българската свобода, ден на нашето национално осъзнаване и признаване от света! Да отдадем почит на героите, останали завинаги по земята на България преди 144 години!

Да се помолим за мир и за човешка солидарност!

С уважение:

Веселин Вълчев

Областен управител на област Сливен