Обликът на „Света София“ и статутът ѝ в ЮНЕСКО няма да се променят

Снимка: Pixabay

В никакъв случай архитектурният облик на „Света София“ няма да се променя, заяви на пресконференция посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок днес, предаде БТА.

Тя направи среща с медиите по повод четвъртата годишнина от осуетения опит за преврат в Турция.

„Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите, които се намират в „Св. София“. Ще се покаже цялата взискателност при опазването и съхраняването на храма“, каза дипломатката в отговор на въпрос, свързан с промяната на статута на храма „Света София“ в Истанбул от музей в джамия.

По думите й това по никакъв начин няма да повлияе на статута, който „Света София“ заема в списъка на ЮНЕСКО, тъй като ще се вземат всички необходими мерки за опазването й. Предвидено е на 24 юли за първи път да бъде отворена за богослужение и необходимата подготовка за това се прави, увери Секизкьок.

„Мерките, които ще се предприемат, ще дадат възможност от една страна на туристите спокойно да посещават храма отново, както преди, а от друга страна за богомолците, които извършват петдневна молитва, ще бъдат осигурени необходимите условия“, обясни посланичката.

Тя определи храма „Св. София“ в Истанбул като бисер, реликва – както за Турция, така и за целия свят.

„В продължение на 500 години той беше опазен с голямо внимание и старание. Ако не бяхме показали това чувствително отношение към опазването на храма, може би към днешна дата той нямаше да е в това състояние, в което се намира“, подчерта Секизкьок.

Тя добави, че осъзнават символичното историческо значение на този храм, на архитектурната ценност, която представлява.