Областният управител бе гост на концерта по повод 90-годишния юбилей на Симфоничен оркестър Сливен

Областният управител Минчо Афузов бе гост на бляскавия галаконцерт по случай 90-та годишнина от създаването на Симфоничен оркестър Сливен, с който бяха открити и Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

В забележителното събитие освен сливенските симфоници участие взеха гост диригентът маестро Владимир Кираджиев и трима млади тенори – лауреати на Първия международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“: Иля Сквирский, Русия, Кудайберген Абилдин от Казахстан и Анле Гоу от Китай. В концертната програма освен любими арии от опери и мюзикъли, бяха включени сюитата „Пер Гинт“ от Е. Григ и изключително интересната „Българска рапсодия“ от емблематичния сливенския диригент, композитор, музикант и музикален педагог Мишо Тодоров.

По случай юбилея Областна администрация връчи на Симфоничния оркестър – юбиляр специален плакет, както и поздравителен адрес от името на областния управител Минчо Афузов, в който се казва: “Преминала през много метаморфози и предизвикателства, историята на Симфоничен оркестър Сливен е изпълнена със светли образи и бележити имена на диригенти, оркестранти и солисти, разнесли славата на нашия град и на България по света. През последните години сцената на оркестъра се превърна в гостоприемно пространство за младите таланти не само на България, а и на Европа, в уважаван партньор на титуловани музикални звезди, оркестри и диригенти, но най-вече – в обичан културен институт, припознат като духовен ментор и съмишленик от родната сливенска публика.

Нека тези светли музикални традиции и стремежи продължават и занапред, нека бъдат неделима част от уникалния духовен профил на нашия град! И нека не забравяме, че високата музикална култура е важна и неделима част от задълбочената образованост – гаранция за достойно бъдеще и просперитет на града и на децата ни.

Скъпи сливенски музиканти, приемете сърдечните ми пожелания за здраве, сили и вдъхновение, за нови високи професионални постижения и вълнуващи срещи в света на възвишеното и красота с любимата публика!

Viva la Musica!“