Областният управител Афузов обсъди с представители на общините дали дефицитът на дърва няма да влияе на вота

Областният управител на Сливен Минчо Афузов обсъди с представители на общините възможността дефицитът на дърва за огрев да влияе на вота, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Целта на срещата бе да се обобщи информацията за хода, подготовката и организацията, създадена от общините, за нормално протичане на изборния процес, както и да се заостри вниманието на местната власт върху предотвратяването на евентуални изборни нарушения.

Коментиран бе проблемът с доставките, количествата и високите цени на дървата за отопление като възможност за влияние върху вота на избирателите, особено в малките населени места. Според представителите на общините е малко вероятно дефицитът на дърва да бъде използван за контролиран вот. Минчо Афузов напомни, че при съмнения за купуване на гласове, списъците на кметствата за предоставяне на дърва ще подлежат на проверка от органите на реда.

Друг дискутиран проблем бе изчистването на избирателните списъци от дълготрайно преселили се извън населеното място лица.

Областният управител призова общинските администрации, в рамките на своите правомощия, да напомнят на кметовете на населени места да не смущават изборния процес, присъствайки в секционните избирателни комисии и районите около тях.

Проблемът с възможността дървата за огрев да бъдат използвани за контролиран вот бе поставен от областния управител преди началото на предизборната кампания. Той обсъди пресичането на евентуални схеми за купуване на гласове чрез предоставяне на дърва с ръководствата на ОДМВР-Сливен, Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) и директорите на държавни горски стопанства.