Областният кризисен щаб проведе извънредно заседание

Областният кризисен щаб проведе извънредно заседание на 3 юли с участието на ръководителите на здравните институции, болничните заведения, на съсловните организации и ръководствата на общините. Повод за заседанието е създалата се през последните дни динамична обстановка с разпространението на коронавируса в областта, заяви областният управител и председател на щаба Чавдар Божурски.

Към момента инфекциозните отделения в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и военната МБАЛ – Сливен са заети в пълния си капацитет.  Здравната система в Сливен изпитва необходимост от допълнителни триажни легла, съобщиха участници в заседанието.

Представители на болничните заведения с Ковид-отделения и на Центъра за спешна медицинска помощ настояха за по-активното съдействие на общопрактикуващите доктори, за да се прецизира и намали броят на чакащите за хоспитализиране пациенти. Като пример за  ефективна работа в това отношение бе посочена дейността на общопрактикуващия лекар в най-гъсто населения квартал в Сливен д-р Деян Колев, както и на други негови колеги с практики в града.  Здравната система изпитва значителна нужда да се създаде подходяща организация в ДКЦ-тата, за да може създадените изолатори да станат действащи. В тях да се преглеждат съмнителни за коронавирус пациенти, да им се назначават изследвания и да бъдат насочвани при необходимост за лечение в домашни или болнични условия.

На заседанието бяха взети следните решения:

Още в началото на следващата седмица представители на РЗИ ще проведат срещи с общопрактикуващите лекари във всички ДКЦ-та и с техните управители, съвместно с ръководството на съсловната им организация, за да обсъдят работата със съмнителни за инфекцията пациенти и дейността на изолаторите.

РЗИ ще окаже съдействие на болниците да бъдат сключени договори с допълнителни лаборатории за PCR-тестове,  които да работят и през почивните дни.

Петте триажни легла в частната МБАЛ „Царица Йоанна“ започват прием на съмнителни пациенти от днес, 3 юли.

Триажно отделение за Ковид-19 няма да бъде отворено в частната МБАЛ „Хаджи Димитър“. В отделенията й  са разкрити триажи, където ще могат да се лекуват положителни за Ковид-19 пациенти с друго основно заболяване, които нямат  пневмония.

Данните в националната система показват, че новите случаи на коронавирусна инфекция в Сливенска област са 6, като сред тях има двама лекари от различни лечебни заведения. Петима от болните са от Нова Загора, един – от Сливен.

На 2 юли съвместните екипи на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР, създадени по указания на областния управител Чавдар Божурски, са извършили 15 проверки. 23 самостоятелни проверки са осъществили инспекторите от РЗИ. Нарушения не са констатирани.