Областната администрация в Сливен се преброи електронно

Областният управител Минчо Афузов, заместниците му Димитринка Петкова, Антоний Андонов и служителите в администрацията се преброиха електронно. Част от тях преброиха онлайн възрастните си родители и родственици, като спазиха изискването при регистрацията в системата да използват различна електронна поща и данните на преброяваното лице. „Този начин на преброяване е лесен, бърз, отнема минути и, не на последно място, е безопасен с оглед на епидемията. Силно се надявам, че интересът към него значително ще се увеличи“, заяви областният управител.

До момента онлайн са преброени 26 738 лица в област Сливен. Броят им представлява 14,65 % от населението в областта /по данните за 2020 г./, информираха от отдел „Статистически изследвания – Сливен“.

Въпреки че през последните дни се отчита по-голям интерес към електронното преброяване, Сливенска област остава назад от съседните й –  Бургас е с 23,37%  електронно преброени, Стара Загора – с 22,58 % , Велико Търново – с 21,48 %,  Шумен – с 16,54%,   Ямбол  – със 17,74 %. Единствено област Търговище е с по-нисък показател от 13,48 %. Средната активност в страната е от 23,24 на сто. Крайният срок за електронното преброяване е 30 септември, напомниха от областната администрация.

При въпроси или технически казуси гражданите могат  да звънят на *2021 или на 02/907-84-30.

Всеки трябва да се включи в преброяването, защото е важен. Събраните данни се използват за формиране на държавни политики, за развитието на икономиката, за финансирането на училища и университети, на лечебни заведения, за социална защита и др.