Област Сливен ще е домакин на Национални дни за учене през целия живот

Област Сливен ще е домакин на Национални дни за учене през целия живот, съобщиха от областната администрация. Те ще се проведат от 6 до 8 октомври т.г. в Сливен. За първи път Градът под Сините камъни ще бъде домакин на форума, насочен към популяризиране на възможностите за придобиване на знания и квалификация на младежи и възрастни. Целта е тяхната по-ефективна реализация на пазара на труда, за придобиване на различни умения за по-пълноценен и качествен живот, съобщи ресорният зам.областен управител Димитринка Петкова.

На заседание на Областната координационна група за учене  през целия живот под нейно председателство бяха обсъдени идеи за представянето на обучителните центрове, както и на учебните заведения в областта, и предлаганите от тях възможности.  По официални данни, през 2020 г.  у нас 12,8 процента от лицата на възраст от 18 до 24 г. са напуснали преждевременно образованието или обучението си при среден показател за ЕС от 10,1 процента.  Населението между 25 и 64 години, участващо във формално или неформално в образование или обучение, е 1,6 на сто в страната ни при 11 процента за ЕС.

В срещата участваха  ст.експерт в РУО Йорданка Стоилова, представители и ръководители на висши учебни заведения, обучителни организации, професионални училища, общините, организации на работодателите. Координационната група е част от националната структура за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни.