Обир на банка в Сливен, но не съвсем: рецидивистът се разхождал, пил вода и говорил по телефона пред свидетели отвън

Мъжът проникнал в банков офис на Ларгото в Сливен е бил адекватен, обяснил е, че има нужда от пари, защото е безработен. Той е осъждан многократно за различни престъпления – кражби, грабежи, както и бягство от затвора. Оръжията му са  бетоново блокче и чукче. Това съобщи пред журналисти днес прокурор Катя Стаменова, говорител на Районна прокуратура-Сливен.

41-годишният мъж е взломил витрината на банков клон на Пощенска банка малко преди 19 часа на 17 декември пред очите на доста очевидци и веднага е бил задържан от полицейски патрул.

В деня на грабежа, той е хванал такси от сливенското село Сотиря с намерение да обере банка, посочи прокурор Стаменова. За да строши витрината на банковия клон е използвал бетоново блокче. Носел със себе си и чукче, с което да взломи вратата. Прониквайки вътре, е започнал да претърсва шкафове, за да търси пари. Задействала се е алармата, бил е забелязан от свидетел, който е подал сигнал на телефон 112 . Пристигнали са и полицаи, които са го заловили до входа на банката. Предстои да се изясни каква е сумата, която е била налична в банковия клон.

„Нямаше обир на банка. Човекът видимо беше неадекватен. Влезе през офиса на управителя, който се намира там отзад. Разгледа вътре, седна, говори по един от телефоните неясно с кого. После излезе от същото място, разходи се тук, стигна до тук. Дойдоха от сота, говориха си с него. Хората нямаше от къде да знаят, че това е въпросния човек. После дойде полиция и го арестуваха, той е познат на полицията.“ , това казаха пред кореспондент на БНР свидетели от съботната вечер.

Управителят на банковия клон Даниел Кондев каза, отново пред БНР, че освен счупения прозорец други щети няма.

„Нищо не е взето. Просто се е пра вил, че говори по телефона. Пил е вода, счупил е шишето, дошли са полицаите и са го арестували. Не мисля, че е клиент, даже съм сигурен, че не е клиент на банката. Не адекватен е бил. Дрогиран ли е, луд ли е, нямам никаква идея, но е арестуван без някакви щети от финансова гледна точка, нито документална. Нищо! “ 

По данни на Прокуратурата през 2005 година обирджията е избягал от затвора в Стара Загора. Има ефективни присъди за срок от 8, 12 и 3 години, като последното му наказание е осем години „лишаване от свобода“ през 2009 година, а е излязъл от затвора през 2017 година. Една от присъдите е за въоръжен грабеж в големи размери.

В неделя му бяха повдигнато обвинение за опит за взломна кражба в условията на опасен рецидив. Задържан е за срок от 72 часа. Наказанието, предвидено от закона за това престъпление е от 3 до 15 години. Ще бъде внесено искане до Районен съд – Сливен за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.