ОББ купува Райфайнзенбанк България

Базираната в Белгия банка KBC и базираната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл постигнаха споразумение KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк България. Това съобщиха от Обединена българска банка (ОББ), която е част от групата на КВС.

Сделката включва изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

Трансакцията е на обща стойност 1 млрд. 15 млн. евро в наличност.

Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022 г., пише „СЕГА“.

Намеренията на KBC Груп са да пристъпи към сливане между Райфайзенбанк България и ОББ. Новата обединена банка ще има 18.2% пазарен дял по активи – много близък до този на другите две водещи банки в България Уникредит Булбанк (19.8%) и Банка ДСК (18.4%). В същото време ОББ ще заеме 2-ро място като пазарен дял по отношение на кредитите.

Освен ОББ у нас белгийската KBC Груп притежава ДЗИ, ОББ Интерлийз, ОББ Пенсионно осигуряване, ОББ Асет мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер.

Това е поредното банково изкупуване от белгийската група КВС у нас. Тя присъства в България от 2007 г. при закупуването на СиБанк. През 2017 г. КВС придоби ОББ и обедини двете банки в една.

От Райфайзен Банк Интернешънъл коментираха в прессъобщение: Въпреки постоянната рентабилност и сила на бизнеса на РБИ в България, решението за продажба е повлияно преди всичко от възможността за пренасочване на капитал, за да се възползва от атрактивни възможности за растеж и увеличаване на мащаба на ключовите пазари на РБИ.

През август тази година Райфайзен Банк Интернешънъл подписа споразумение за придобиване на дъщерното дружество на Креди Агрикол в Сърбия. Очаква се сделката да приключи в първото тримесечие на 2022 г. По-рано тази година Райфайзен Банк Интернешънъл купи 100% от капитала на чешката Equa bank, допълва „Сега“.