НЗОК ще покрива важни изследвания при бременност и COVID-19

От вторник личните лекари ще издават направления за антигенни тестове.

Надзорният съвет на НЗОК и лекарският съюз са договорили увеличение на цените на няколко важни клинични пътеки и една процедура. Промяната ще бъде въведена с Анекс към Националния рамков договор, който престои да бъде сключен. Това съобщи управителят на НЗОК проф. Петко Салчев след среща със здравни журналисти, предаде БНР.

Заплащането на оперативното лечение при сърдечни заболявания на деца до 18 г. се увеличава от 12 600 на 18 900 лв. (клинична пътека 117). За оперативно лечение на деца до 1 г. с критични вродени сърдечни малформации пък вече ще се плаща 28 500 лв., а не както досега – 19 000 лв. При лечението на новородени деца с вродени сърдечни малформации (клинична процедура 5) новата цена е 1050 лв. (в момента 700 лв.)

Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза и тестът за поносимост при прилагане на анестезия също вече ще се заплащат от здравната каса.

Здравната каса ще покрива и лабораторното изследване Д-димер, за което също много се настояваше по време на пандемията. То отчита повишено съсирване на кръвта и е важен показател за последствия от прекаран COVID-19. Повишени нива се отчитат и при пациенти, претърпели тромбоза от различен произход.

Цените на клиничните процедури за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19 ще бъдат увеличени, По думите му клиничната процедура номер 3, която е за лечение на интензивни пациенти, ще се увеличи от 550 лв. на 700 лв. на ден. Друга процедура – номер 4, която е за наблюдение на пациентите, е 250 лв., а ще стане 300 лв.
Е-направления за бърз ковид тест

Във вторник се очаква да влезе в сила и възможността личните лекари да издават електронни направления за бързи антигенни тестове за COVID-19, съобщи още проф. Салчев. Това е договорено с Българския лекарски съюз, но наредбата ще бъде обнародвана във вторник в „Държавен вестник“.

Договорено е личните лекари да могат да поставят ваксини срещу коронавирус не само на лицата, които са записани в техните листи, а и извън тях. А лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу ковид, ще получават заплащане за тази дейност, стана ясно още на срещата.