Няма да удължават общата грипна ваканция за учениците

Общата ваканция за всички училища е заради грипния вирус от тип Б. Най-вероятно тя няма да бъде удължена като обща. Това заяви пред Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той поясни, че в зависимост от епидемичната ситуация в отделни области грипната ваканция може да бъде удължена и напомни, че в Пловдив и във Велико Търново вече са взели такова решение.

Според Вълчев не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък, тъй като това се решавало ден за ден. Общата ваканция обаче отпада, категоричен бе министърът.

Той заяви, че се обмисля и възможността пропуснатият материал да бъде наваксан с отмяна на пролетната ваканция.

„Средно десет са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктуриране“, обясни той и допълни, че това ще е за сметка на упражненията, които се провеждат.

Припомняме, със заповед на министър Кирил Ананиев от 6 март до 11 март бе обявена грипна епидемия на територията на цялата страна. Епидемията бе във връзка с разпространението на грип тип В и преди да бъдат обявени първите заболели от коронавирус.

Вчера пък премиерът Бойко Борисов заяви, че не вижда смисъл в по-дългите грипни ваканции. Той предложи учениците да се върнат в класните стаи след 11 март.