Няколко новогодишни ритуала за късмет през 2022 г.

pixabay

Новогодишната нощ е празник, винаги е специална или поне такава се опитваме да си я направим, без значение къде ще празнуваме. Всеки има своите ритуали за късмет, такива, с които се разделя със старата година. Най-важното обаче е да сме в компанията на любимите си хора и да има добро настроение. Ще приготвим и задължителната баница с късмети, а може и да изпълним някои от ритуалите в следващите редове за една щастлива и богата нова година, пише az-jenata.bg.

Ето как да привлечете късмета.

Плодове с кръгла форма

На новогодишната трапеза е хубаво да има не само сладкиши в кръгла форма, но и плодове. Кръглата форма представлява монетата. Филипинците например ядат 12 кръгли плода, за да си осигурят изобилие за всеки месец от годината. Не пропускайте да добавите на вашата маса вкусни плодове с кръгла форма.

Нещо на точки

Празничният тоалет винаги трябва да е специален, а точките са точно такива и за тях се смята, че привличат добрия късмет.

Носете бяло

Има много цветове, които се считат за късметлийски, ако бъдат носени в новогодишната нощ, като червено, златно, оранжево. Бялото носи мир и късмет, смятат бразилците.

Вода през прозореца

Докато у нас има традиция да се разлива чаша вода пред първолак или човек, на когото предстои нещо ново и този ритуал е за късмет, пуерториканците имат подобен за новогодишната нощ. В Пуерто Рико вярват, че изхвърлянето на кофа с вода през прозореца прогонва злите духове. Не забравяйте да се огледате дали няма минувачи.

Напишете обещания

Може да ги напишете върху малки листчета, които да залепите на видно за вас място или пък на красива дъска на стената. Според западни историци, вавилонците – една от първите култури, които действително празнуват смяната на годината, са давали обещания за новата година, които да изпълнят, като например да платят дългове или да върнат заети предмети. Всеки може да напише своите обещания, като това да се грижи повече за себе си, да пътува повече, да се храни здравословно и т. н.

Декорирайте лук над входната врата

Гърците приемат лука като символ на късмет и плодородие, защото пониква дори когато никой не му обръща внимание. В навечерието на Нова година семействата в Гърция окачват снопчета лук над вратите си, за да поканят просперитет в дома си. Разбира се, ако вие решите да направите този ритуал за късмет, не е необходимо да поставяте лука от външната страна на вратата, а откъм тази, която е вътре в дома.

Купете си талисман за късмет

Който да декорирате в дома си или да носите като аксесоар. Фигурки на слончета, прасенца, четирилистни детелини са едни от символите на късмет.