Няколко идеи, които ще направят стоенето вкъщи по-приятно

Снимка: iStock

Заради разпространението на коронавируса, прекарваме все повече време вкъщи. Не е препоръчително да излизате навън, дори да се чувствате добре – оправдано е излизането само за пазаруване от хранителните магазини и аптеките. А ако имате грипни симптоми, трябва да стоите само у дома и да сте под карантира, за да не разнасяте вируса. Ето и как може да разнообразите стоенето вкъщи, не само чрез стоене на компютъра и гледане на телевизия.

1. Пролетно почистване

Пролетта почти е тук и, така или иначе, е време да направите пролетно почистване. Сега няма да се налага да жертвате излизането през уикенда заради него. Имате повече време, вкъщи сте – почистете основно дома, хвърлете ненужните предмети, подредете гардероба си и заделете дрехи, които вече не носите, за да ги дарите, когато ситуацията се успокои.

2. Гответе

Сигурно след работа или училище сте гладни и бързате да хапнете нещо, затова залагате на готова храна или си правите нещо, което става лесно и бързо. Сега е времето да експериментирате, да се научите да правите повече ястия, да използвате различни съставки и продукти.

3. Играйте бордови игри

Припомнете си детството и намерете любимите си бордови игри. Организирайте вечер, в която да играете със семейството, гаджето или съквартирантите ви. Така ще си починете от телевизора и компютъра, а и ще се забавлявате.

4. Посветете време на домашния любимец

Тези от вас, които имат домашен любимец, сигурно много пъти са съжалявали, когато са били ангажирани или е трябвало да излизат, вместо да си играят с него. Сега може да му отделите повече време, да му се порадвате и да си играете.

5. Направете сами подаръци

Сега работят само магазините за стоки от първа необходимост. Ако скоро любим ваш човек има специален повод, сигурно се чудите какво да му подарите. Бъдете креативни, спомнете си за детството и се развихрете – може да създавате картички, рисунки, украшения чрез гланцови блокчета, стари бижута и предмети и т.н. Дори никой да няма повод, може просто да направите малки подаръчета за гаджето и приятелите.

6. Четете книги

Помните ли последния път, когато прочетохте книга? Все нямаме време, а когато имаме такова сме изморени. Всички имаме книги, които събират прах на някой рафт. Сега е времето, в което можем да си направим чаша ароматно кафе и да се насладим на спокойствието.

7. Слушайте музика

Кога беше последният път, когато слушахте музика? Отговорът на този въпрос най-вероятно е че сте слушали музика през последните 24 часа. Но кога беше последният път, когато истински се наслаждавахте на мелодиите и усещахте всеки тон. Сега е времето, в което да се насладите любимите си изпълнители и песни.

8. Гледайте филми и сериали

Всички обичаме да гледаме филми и сериали, но все не ни остава време. Сега е времето, в което можем да си вземем купа пуканки, да се настаним удобно на дивана и да се насладим на спокойствието.

9. Пишете в дневник

Сигурно като малки сте имали таен дневник и сте записвали много неща в него. Сега може да сторите същото – вземете тефтер или тетрадка, опишете някои свои преживявания, обяснете какво чувствате, от какво се страхувате, за какво мечтаете. Може в него да порисувате, да залепите картинки и снимки.

10. Правете упражнения

Важно е да останете активни, дори когато стоите основно вкъщи. Тъй като няма как да ходите на фитнес, да тренирате навън или да се разхождате дълго, правете упражнения вкъщи. Така ще поддържате форма и ще се отпуснете. Спортът помага на имунната система.