Нулева учебна година няма да има, заяви Красимир Вълчев

Приятно бяхме изненадани от това колко ефективно тръгна дистанционното обучение, каза днес по „Нова телевизия“ министърът на образованието Красимир Вълчев. Според него то е обхванало 90% от децата.

Дистанционното обучение започна на 16 март, защото след края на грипната ваканция се въведе извънредно положение заради коронавируса и училищата останаха затворени. За момента възстановяването на нормалните учебни занятия е предвидено за 29 март, но вероятно ще се отложи поне до 12 април.

Министърът подчерта, че нулева учебна година няма да има, защото ще бъде покрит минимумът учебен материал по всички предмети. Дали ще се променят датите на изпитите за матурите било още рано да се каже. „Не е невъзможно такова отлагане. Най-трудно е с 12 клас заради кандидатстването. Там е нужно съгласуване с университетите“, допълни Вълчев.

При дистанционното образование все пак имало възможности за подобряване. „Липсва координация. Много учители в рамките на деня възлагат много неща“, посочи той. Според министъра има проблем с включването в дистанционното обучение на децата от ромските общности, където няма компютри и интернет. Там задачи се възлагали по телефона, а често се носели и на ръка.