НСИ: Само 3% от българите плащат сметките си с лекота

Инфлацията не е пощадила никого и българите, които смятат, че се справят без проблеми с ежедневните си разходи, бавно, но трайно намаляват. Това показват данните от извънредното изследване на домакинствата, което НСИ прави на всеки 3 месеца от началото на пандемията по европейски проект, с който се изследва въздействието на кризата върху хората в целия ЕС.

То е представително – в него участват 5740 българи от 3053 домакинства, допълва „24 часа“.

Делът на българите, които не изпитват никакви затруднения да покриват ежедневните си разходи, беше 4,2% през последните месеци на 2021 г., после намаля на 3,8% в началото на 2022 г., а през второто тримесечие е вече 3,3%.

Други 18,2% от анкетираните посочват, че се справят относително лесно с разходите си, но делът на тези хора беше 20,2% в края на миналата година.

За сметка на това се увеличават хората, които се справят трудно с живота. В края на миналата година те бяха 26,6%, а други 11,9% смятаха, че се справят много трудно.

В началото на тази година делът на хората, които изпитват затруднения, се увеличи на 27,8%, а на тези, които изнемогват – на 13,6%.

В последната анкета хората със затруднения са вече 28,5%, но делът на тези, които се справят много трудно, леко намалява – на 12,9%.

Обяснението на последния факт е в това, че тези хора обикновено разчитат на пенсии или социални помощи, а именно тези плащания се увеличаха леко през второто тримесечие или поне така са посочили анкетираните, когато са описвали доходите си.