НС прекратява депутатските правомощия на Данаил Кирилов, БСП с бойкот

Снимка: БГНЕС

На първото за седмицата пленарно заседание в сряда парламентът ще прекрати депутатските правомощия на Данаил Кирилов.

Бившият правосъден министър, който така и не обяви официално мотиви да напусне министерското кресло, отказа да се върне на депутатската банка. Той беше част от 44-то Народно събрание и оглавяваше Комисията по правни въпроси. Така мястото на депутат от групата на ГЕРБ запазва музикантът Калин Вельов.

От БСП заявиха, че няма да осигурят кворум за утрешното заседание на Народното събрание. „Продължаваме да не се регистрираме и да правим кворум. Това е принципно решение“, каза Корнелия Нинова във вторник в Хасково и добави: „Парламентът е изчерпан, правителството е изчерпано. Единствената ни задача е да приемем машинното гласуване като гаранция за чисти избори“.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще променят и състава на няколко комисии и делегации, а след това ще се захванат и с второто четене на Закона за училищното и предучилищното образование.

Промени предвиждат със задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищата, както и обучението в електронна среда.