Новозаболелите в област Сливен се увеличиха от 24 на 72 души за седмица

През миналата седмица  с COVID-19 бяха диагностицирани 70 жители на област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Заболяването се разпространява предимно сред пристигнали от чужбина или в семейни огнища, показват проучванията на РЗИ. Пациентите са от различни възрастови групи.  Броят им е почти три пъти по-голям в сравнение с предходния период.

От 2 до 8 август са излекувани 8 болни.  Починал е пациент на 87 години, с множество придружаващи заболявания. Областният щаб изказва съболезнования на семейството и близките.

Към момента 19 души се лекуват в болница. Състоянието им е задоволително, информираха още от РЗИ.

През посочения период са приложени 1 299 дози ваксини. Поставените ваксини в предходната седмица са 1 334. Общият брой на приложените дози срещу COVID-19 достигна 39 857.  Ваксинационните центрове продължаат работата си по утвърдения график /той е поместен в сайтовете на РЗИ и на областната администрация/.  Мобилни екипи извършват имунизации на трудно подвижни лица или  в отделечени населени места. Ваксини се поставят и от общопрактикуващите лекари.

Областната администрация напомня, че Медицинският университет – Варна, съвместно със сливенския му филиал и РЗИ изработиха видеоклип за ползите от имунизацията срещу COVID-19.