Новината на деня за Нинова: Борисов няма план за излизане от кризата

Червената шефка Корнелия Нинова отново нападна премиера Бойко Борисов, че не се справя с кризата, свързана с коронавируса.

„Днес имаме важна новина от изслушването на премиера и тя е „нямаме план за излизане от кризата“, скочи тя, след като Борисов отчете пред депутатите ситуацията около кризата.

Според Нинова обаче той нямал конкретен отговор на нито един въпрос на опозицията.

Тя го обвини, че има грешна преценка и сбъркана прогноза за спада на икономиката и ръста на безработицата.

„Действате на парче и нямате план как да се върви напред. Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение. Казвате, че няма план, защото такъв няма в света, но европейските държавници отдавна го изработиха и го прилагат – осигуряване на финансов ресурс за кредитиране на бизнеса и безвъзмездна помощ за домакинствата, а при нас е обратното – кредити и за бизнеса, и за хората, а те трябва да се връщат и няма как това да стане, ако няма работеща икономика“, обвини Нинова.

Соцлидерката обяви, че БСП има план за излизане от кризата и посъветва премиера да се съсредоточи върху няколко неща като помощ за производство, здравеопазването, земеделието.

„Имаме анализ кои са онези производства в България, които генерират най-висок приход. Това са добивна промишленост, туризъм, здравеопазването и социалните дейности. Осигурете целевото субсидиране и кредитиране на най-важните сектори, увеличете потреблението като увеличите доходите. Днес казвате, че пазите парите, за да има за пенсионери, но тук липсват основни икономически принципи, защото парите за пенсионерите идват от работещите, тях стимулирайте, за да имате пари за пенсии“, каза тя.

Нинова призова и за повече субсидии за земеделието и спешна реформа в здравеопазването, така че болниците да не са търговски дружества.

„Поучете се от европейските си партньори, те дават реално помощ. И едно сравнение между тях и българския премиер – европейските казват, че няма да оставят никого сам, никого без грижа, а нашият казва – аз сега да ви спася, пък после ще се оправим, това звучи като – аз сега да спася себе си и правителство, а после вие се оправяйте“, заключи Нинова.