Новият план за справяне с COVID епидемията връща на лекарите тестването

Със свое решение от вчера, 14 юли, Министерският съвет прие актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, съобщава Министерство на здравеопазването. Основните цели на дейностите, разписани в документа, са да се ограничат заболяемостта и смъртността от COVID-19, да се намали натоварването върху здравната система в страната.

Едно от важните неща в актуализирания план е възможността общопрактикуващите лекари да дават направления за PCR и бързи антигенни тестове. По този начин ще се осигури достъпна лабораторна диагностика на заболелите от COVID-19.

Основните дейности в Националния оперативен план са свързани с провеждането на епидемиологичен и вирусологичен надзор, създаване на възможности за достъпна лабораторна диагностика, осигуряването на ваксини срещу COVID-19 и лекарствени продукти, както и гарантирането на качествена и достъпна медицинска помощ за пациентите.

В Плана са определени общо 5 етапа, като за всеки етап са разписани противоепидемичните мерки, които да бъдат въвеждани на областно или национално ниво. Етапите и мерките се определят въз основа на ясен математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по региони, % заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла.

За периода 2022-2023 г. България участва и във споразумение за закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС, между Европейската комисия и Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH9 (SANTE/2021/03/020) с количество от 14 069 808 дози ваксина. След проведени преговори с Франция и Pfizer Inc./ BioNTech Manufacturing GmbH това количество беше намалено чрез преразпределяне на близо 3 000 000 дози на Франция. За 2022 г. предстои доставката на 2 710 904 дози ваксина, а за 2023 г. – на 7 034 904 дози ваксина.

С пълния текст на актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 можете да се запознаете тук.

Припомняме, че към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от общопрактикуващ лекар.

Въпреки ръста на новите случаи в последните дни, на брифинг вчера премиера в оставка Кирил Петков заяви, че няма да се въвеждат строги мерки, като добави, че ни очаква спокойно лято.