Нови правила за двиежинето на електрически тротинетки гласува Общински съвет в Стара Загора

Промени в Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Стара Загора ще бъдат внесени за гласуване по време на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет в Стара Загора в края на месец юли. Това съобщи на пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Старозагорци очакват да бъдат взети мерки по повод карането на електрически скутери и тротинетки, тъй като имаме множество сигнали за опасно управление и преминаване през пешеходната зона, както и в паркове и градини. Наредбата ще установи ред и правила за ползването на този вид средство за придвижване. Законът е доста ограничен в тази му част, затова смятам, че е важно на местно ниво да бъдат урегулирани правила“, обясни той.

В проекта са подготвени пет промени в нормативната уредба, свързани с придвижването с тротинетки. „Въвеждаме допустима максимална скорост на тези превозни средства от 20 километра в час на територията на общината“, разясни секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов. Сред нововъведенията ще бъде забрана за управление на електрически тротинетки по тротоарите и пешеходните зони – с изключение на местата, където има обособени велоалеи. „В града ще бъде забранено и карането в парковете и градини, детски и спортни площадки. Промяна има и при възможността за паркиране на този вид превозно средство – то ще се осъществява извън границите на пътното платно или велосипедната алея, без да създават опасност на движението и преминаването“, допълни Иванов. От думите му стана ясно, че на заседание на Комисията по безопасност на движението предстои да бъде взето решение за обособяване специално място за паркиране на такива превозни средства.

В промените е включено и определяне всяка година на максимален брой електрически тротинетки за споделено придвижване. „Към меморандума с фирмата, която предоставя услугата в Стара Загора, ще бъде записано и изискването за допустима скорост“, обясни Делян Иванов. Секретарят посочи, че за неспазването на въведените правила ще има санкции. За спазване на реда ще следят през деня близо 60 служители на Общинска полиция, звено „Инспекторат“ и служители на Областната дирекция на МВР. Според Иванов електрическите тротинетки в община Стара Загора надхвърлят 8000.

Делян Иванов припомни, че готвените промени в Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Стара Загора са били публикувани на сайта на общината на 18 май т.г. „В установения срок не постъпиха допълнителни предложения по повод предвидените промени и предстои той да бъде представен пред Общински съвет за гласуване“, посочи Иванов. От думите му стана известно, че на предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора предложените промени на наредбата ще се гледат на две четения.