Новата ваксината Valneva срещу COVID-19 вече е налична в РЗИ – Сливен

Ваксината срещу COVID-19 на производителя Valneva вече е налична в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Сливен. Това съобщиха от институцията.

Имунизацията на желаещите ще се извършва само в имунизационния кабинет на РЗИ-Сливен след предварително записване с оглед оптимално използване на ваксината. 

VALNEVA e нова инактивирана ваксина против COVID-19. Тя е инжекционна и е предназначена за първична имунизация на лица между 18 и 50-годишна възраст в две дози с интервал 28 дни.

COVID-19 Vaccine Valneva е създадена по традиционна технология. Съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване.

В България са доставени 10 200 дози от Valneva. Желаещите да се ваксинират с нея трябва да потърсят информация за възможностите от регионалната здравна инспекция по местоживеене.

На 24 юни т.г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаване на разрешение за употреба на ваксина срещу COVID-19 (инактивирана, с адювант) Valneva. След задълбочена оценка, Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към ЕМА достигна с консенсус до заключението, че данните за ваксината са надеждни и отговарят на критериите на Европейския съюз за ефикасност, безопасност и качество.

На електронната страница на Изпълнителната Агенция по лекарства е публикувана Кратката характеристика на  ваксината, с която може да се запознаете на следния линк:   https://www.bda.bg/images/stories/documents/Vaccines_Covid19/20221005/anx