Нова мярка: Ще научаваме чрез SMS дали сме под карантина

Изследвалите се за коронавирус, които са дали положителни проби, ще научават чрез SMS дали трябва бъдат под карантина. Мярката ще заработи до няколко дни.

Това обяви зам. -министърът на здравеопазването Жени Начева по време на брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

„Всички лаборатории въвеждат телефонните номера на пациентите си. След това те ще се подават в информационната система лицата с положителни резултати и те ще получават автоматично съобщение, за да вземат мерки да се самоизолират“, разясни Начева.

Информацията ще се подава и в РЗИ автоматично. Инспекторите ще издирват контактните лица на положителните случаи и ще им въвеждат номерата, за да могат и те да получат sms, че са имали контакт със заразени.

„Когато се проучи болният, информацията за контактните лица се качва в информационната система. Тогава личният му лекар получава информация. Тези предписания, след като бъдат разпечатани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени“, обясни шефът на СРЗИ д-р Илонка Маева.