Нова мода сред учениците – снус вместо цигари

ова мода набира скорост сред учениците. Това е т. нар. снус – все още слабоизвестен сред родителите. Той е удобен, може да се използва дори в учебните часове, продава се почти навсякъде и е заместител на цигарите, но е не по-малко опасен.

Продажбата на бездимното тютюнево изделие снус е забранена, но учениците лесно го откриват, както в магазините, така и в интернет. Снусът се състои от тютюн или никотин и различни добавки за разнообразни вкусове.

За разлика от цигарите обаче, количеството никотин в бездимния тютюн е в пъти повече. Въпреки че той не вреди на белите дробове, може да предизвика рак на устната кухина и други опасни заболявания, предупреди стоматологът д-р Симона Стефанова.

Какво е снус?

Снусът (на англ. – snus) е влажен прахообразен тютюнев продукт, чийто предшественик през 19-и век е бил шведското сухо енфие, което се е вдишвало през носа. Днес снусът се произвежда чрез парна пастьоризация, той не ферментира и няма добавена захар, има сол, вода и ароматизиращи вещества.

Всяка доза е опакована във филтърна хартия подобно на пакетчетата чай. Снусът не се поглъща – пакетчето се поставя зад горната устна и при контакта с лигавицата започва да отделя аромати и никотин. Не се плюе – след половин час пакетчето просто се изхвърля.

В САЩ популярността му също нараства като алтернатива на традиционното пушене и на традиционното за там дъвчене на тютюн, особено след 2015 г., когато продажбата му е легализирана.

Двете големи тютюневи компании RJ Reynolds Tobacco Company и Philip Morris USA вече произвеждат такива продукти, наречени съответно Camel Snus и Marlboro Snus.