Нова истерия в аптеките: Масово се купуват лекарства за краста и малария

В аптеките вече има маски и дезинфектанти, снабдяването с тях се нормализира след първоначалната истерия. Това стана ясно от думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова пред БНР.

Сега в аптеките обаче има нов проблем – масово търсене на медикаменти, разрешени за употреба за различни заболявания, за които се смята, че са ефективни и при симптоми на COVID-19.

Тя призова гражданите да не се запасяват с подобни лекарства, за да не се окаже, че пациенти с основните болести, за които те се използват, ще се окажат без лечение.

Проф. Стоименова подчерта, че за ефективността на лекарства за грип, малария или краста при коронавирусна инфекция има само някои наблюдения и предположения, но все още няма доказателства.

Тя се спря и на антибиотика азитромицин – фармацевти от цялата страна имат бум на рецепти с азитромицин и то за по 3-4 опаковки.

Като има рецепта, фармацевтът трябва да я изпълни, каза Асенова.

По думите й, ако се наложат тези лекарства за лечение, то най-вероятно пациентът ще е вече в болница, а в същото време може пациенти с муковисцидоза, които имат отчаяна нужда от този продукт, може да останат без него.

Шефката на фармацевтите посочи и друг голям проблем в момента – клиенти, които идват с рецепти от личния лекар, изпратени по вайбър или друг чат.

Проф. Асена Стоименова обясни, че рецептата, снимана на телефона, не отговаря на законовите изисквания и въпреки, че фармацевтите се стараят да не формализират излишно продажбата на медикаменти, те са се притиснати и от проверки на контролни органи, и от опасенията, че е възможно някои пациенти да злоупотребяват.

Затова тя призова пациентите да се снабдяват с рецепти лично от личния лекар и да помолят лекарите да посочват и генерици при изписването на рецепта, за да има избор при липса на определен медикаменти. Тя посочи, че на аптеките скоро ще има и плакати, с които фармацевтите ще отправят тези призиви и ще информират пациентите.

Асена Стоименова обясни и че в момента зареждането с лекарства в аптеките става по-бавно заради логистични проблеми и сега те идват за 2-3 дни, дори и от вътрешността на страната, а още повече заради затворените граници.

Очаквало се да има и проблем с активните субстанции за производство на лекарства, които се купуват от Китай и Индия, което сега е невъзможно. Компаниите обаче притежавали определен запас, но при това повишено потребление се очаква недостиг на някои лекарства, каза още експертът. Все пак при тях имало аналози и затова е необходимо да се приеме генеричната замяна на медикаменти в аптеките, предложение, което не бе прието от МЗ.

Не на последно място Българският фармацевтичен съюз настоява да се свика Висшия съвет по фармация, за „да се решат тези проблеми.