Нов предмет в училище ще учи децата на хигиена и сексуална култура

Снимка: Pixabay

С нов предмет в училище децата ще се учат да живеят здравословно. Това е заложено в Плана за възстановяване на страната, съобщи Нова телевизия, предаде Днес.бг.

По-малките ще бъдат обучавани как да мият ръцете си и да спазват хигиена, а по-големите ще се запознават с вредите от алкохола и цигарите. В Плана за възстановяване на държавата е записано, че „едва в 11-12 клас българските младежи ще се учат на партньорство и родителство”.

В мотивите за въвеждането на предмета се посочва, че през последните 10 години у нас се наблюдават тревожни тенденции при подрастващите – рисково сексуално поведение, злоупотреба с психоактивни вещества и опиати. Идеята е от малки учениците да се научат да водят здравословен и екологичен начин на живот. Предвидено е предметът да се изучава от първи до 12-ти клас.

В националния ни план е заложено децата от начален етап да наблягат на създаване на хигиенни и хранителни навици, а по-големите, от 11 и 12 клас – на сексуалната култура и рисковете от цигарите и алкохола.

Според експерти пандемията от коронавирус е показала нагледно нуждата от по-добра здравна култура.

„Българското училище не отговаря на нуждите на децата да притежават житейски умения, а повечето учители не са подготвени да дават тези знания”, се казва още в плана. Самите учители твърдят, че могат да се справят, ако имат добре разписани насоки.

По реформата ще работят съвместно от здравното и от образователното министерство – като промените ще влязат в Закона за предучилищното и училищно образование.