Нов модел на работа при бедствия и наводнения: Първо се описват щетите, после се отпускат парите

Снимка: БГНЕС

В Министерския съвет се проведе среща между премиера Кирил Петков, министри и областни управители, които взеха решения как да бъдат подпомогнати трите най-засегнати района след проливните дъждове. Това са областите Благоевград, Смолян и Кърджали.

Новата власт е взела решение да въведе нов модел на работа при подобни ситуации.

Вместо първо да се действа, след това да се плаща, а накрая да се изследва какво, защо и как е направено, ще въведем нов модел на работа в спешен порядък. Областните управители бяха инструктирани заедно с всички ресорни министерства да представят до края на деня доклади за това какви са необходимите ремонтните възстановителни дейности, които трябва да бъдат извършени. С подробни отчети за единичните цени и количествено-стойностните сметки, така че още до края седмицата при първа възможност да бъдат извършени огледи от експерти. Те трябва да установят какъв е точният размер на щетите и след това да бъдат отпуснати незабавно необходимите средства, за да се извърши ремонта на засегнатите инфраструктурни и други обекти“, съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че са предприети спешни мерки до края на деня да бъде обследвана възможността за изграждане на мостове там, където те са били срутени, поради тежките климатични условия.

Бориславова уточни, че са възложени като приоритети обследване на възможността за търсене на отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата предишните две години.