Носати мечета са най-новите обитатели на старозагорския зоопарк

Три носати мечета са най-новите обитатели на Зоопарка в Стара Загора. Това съобщи за БТА ръководителят на зоокъта д-р Ивелина Илиева. Тя допълни, че малките Скай, Зума и Равал са от Добрич. Те успешно се адаптират към новия си дом. Мъжките екземпляри са на малко повече от една година, родени са на 4 юли в Добрич. Родителите им са Ин и Ян.

Това е поредно ново попълнение на нови видове в старозагорския зоопарк. От началото на октомври за радост на малки и големи в емблематичния зоокът вече се отглеждат две черни пантери и един леопард.

Преди броени дни в Стара Загора се проведе среща на членове на Българската асоциация на зоопарковете и аквариумите (БАЗА). На нея присъстваха представители на зоопарковете в София, Варна, Бургас, Добрич, Благоевград, Айтос, Ловеч, Павликени и Разград.

След ремонт изцяло обновеният зоопарк в Стара Загора отвори врати края на юни. Оттогава той се радва на засилен интерес от страна на малки и големи жители и гости на града.

Зоопаркът на Стара Загора е открит на 26 април 1957 г. Той е вторият най-голям на територията на България след този в София. Началото на изграждането на бъдещата зоологическа градина е поставено със заграждане на поляна на площ от 4 декара в парк „Аязмото“.  Днес зоопаркът обхваща територия от 70 дка и съхранява над 400 eкземпляра от 80 вида – бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Австралия. През 2022 година в зоопарка се родиха три мечета, лама, козирогче и маймунка. В старозагорския зоопарк живее и единствения за България бенгалски тигър.

Билетът в зооградината е 2 лева за възрастни, 1 лев за деца от 7 до 18 години, а най-малките до 7-годишна възраст влизат безплатно.

БТА