Нинова за „България Експо“: Черна дупка, в която са потънали милиони

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изнесе информация, свързана с българското участие на „Експо 2020” в Дубай. Това се случи на извънреден брифинг.

Нинова определи ситуацията като „черна дупка, в която са потънали милиони”. Министърът уточни, че КПКОНПИ разследва случая и започва да провежда разпити на участници в събитията. Сигнал ще бъде подаден и в Прокуратурата.

„Спирам всички плащания и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми. Ще задържим гаранцията по договора, но тя покрива само 50% от авансовите плащания, ще си търсим остатъка по съдебен ред”, категорична бе Нинова.

Тя направи кратка хронология на събитията около изложението. „На 21 декември 2018 г. правителството на ГЕРБ решава България да участва в световното изложение „Експо 2020” в Дубай и финансира това участие с 6 720 000 лв. с ДДС. След това решение се провежда обществена поръчка и се сключва договор с консорциум „България Експо 2020” на 13.12.2019 г. Този консорциум трябва да изпълни по договор следните неща: да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилион, да осигури експонатите и тяхното разполагане, персонал, програма, събития, билети, плащане на такси, търговска дейност и реклама на България”, каза тя, цитирана от NOVA.

Нинова обяви, че е останала изненадана, че в договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. „Преведени са следните суми: на 20.12.2019 г. – 1 212 000 лв. авансово, на 27.04.2021 г. – 3 240 000 лв. авансово. Или общо държавата е платила на фирмите в консорциума 4 452 000 лв.”, уточни министърът.

Втората изненада по думите ѝ е, че срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция за 50% от тази стойност. „Правителството превежда 4 млн., те обезпечават тази сума само за половината – втори проблем”, добави тя.

Третото, което отчете тя, е, че консорциумът не изпълнява условията по договора. „Министерството на икономиката и индустрията е направило проверка на място, преди също е правена проверка, изготвяни са доклади, пращани са писма до консорциума за изпълнение по договори и от това не следва нищо”, заяви Нинова.