Нинова: Вероятно ще държим мандата до 15 август, не можем да хвърлим държавата в хаос

Четирите парламентарни групи, които разговаряме за правителство, проявихме разум и разбиране за сложната ситуация, в която се намираме след решението на Конституционния съд и има съгласие да се отвори процедура за избор на нов председател на КЕВР. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Novini.bg

,,Тази процедура може да приключи съгласно законовите нормативи на 12 август. Обсъдихме възможността и необходимостта през това време да работи парламентът. Председателите на парламентарни групи ще разговарят с депутатите си, като ще търсят съгласие да се вземе решение в зала за отмяна на ваканцията между 1 и 15 август, за да може да се избере председател на КЕВР и да не оставим държавата в хаос; да има функциониращ орган, който ще вземе решения за цената на енергоносителите и който трябва да въведе две тарифи – една за по-ниско потребление и за по-бедни хора, и една за високото потребление“, допълни Нинова.

Тя посочи, че трябва да се определи какво е енергийна бедност, за да бъдат подпомогнати енергийно бедните хора през есента и зимата.

По темата за разговорите за съставяне на правителство Нинова заяви, че преговорите продължават по план и в понеделник ще представят програмата, а след това структурата и персоналния състав на Министерски съвет.

Лидерът на социалистите не изключи възможността да задържи мандата до 15 август.

Като мандатоносител сме изправени пред сериозен избор – не можем да бъдем причина за хвърлянето на държавата в хаос, но не е и морално да държим този мандат до безкрайност, ако не се излъчи правителство, отбеляза Нинова.

Тя уточни, че по време на преговорите с ПП, ДБ и ИТН са получили принципно съгласие за управленската програма.

Днес ще си дадат бележките, в събота и неделя ще обобщим резултатите и в понеделник ще обявим окончателно каква ще ни е програмата, разясни вицепремиерът в оставка.