Нинова срещу ГЕРБ: И в тази криза ли ще продължите да крадете?

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите в лобизъм и корупция и риторично попита мнозинството дали ще продължи да краде и „в тази криза, която е заляла света, Европа и България“.

„Всички търсят икономически растеж и социални услуги, за да си спасят, а вие дори и в този момент нямате свян“, скочи тя. Повод за острата й критика станаха поправки в Закона за обществените поръчки, от чийто обхват обаче не влиза задължението на частните болници да провеждат търгове за лекарства.

Тя припомни, че през януари стана ясно, че НЗОК плаща 7 пъти по-висока цена на частните болници спрямо държавните и общинските за едно и също лекарство.
„През 2016 г. частните болници бяха освободени от задължението да провеждат търгове за лекарства по предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и така се стигна до положението да разберем в началото на тази година, че тази промяна е довела до тази гигантска несправедливост с общите ни пари“, отсече Нинова.

Соцлидерката допълни, че ЕК започна процедура срещу България за нарушаване на Договора за функционирането на ЕС и е предупредила правителството, че трябва да се изравнят държаните и частните болници.

„И МС тази седмица прие такава поправка, което се вижда от стенограмата, но някъде по пътя между МС и НС поправката за частите болници изчезва от закона, а вие вчера гласувахте този закон като дадохте възможност да се плаща в пъти повече на частните болници“, обвини тя управляващите.

Според нея те имат конституционен проблем, защото в основния закон пише, че държавната и частната собственост са равнопоставени.

„Имате и европейки проблем, защото ако не изпълните препоръките на ЕК, ще продължи наказателната процедура, а тя завършва с финансови санкции и ги плащаме всички български данъкоплатци“, каза Нинова.

По думите й третият въпрос е за лобизма.

„Някой между сградата на МС и НС изтри текста в полза на частните интереси. Преди четири години казахме, че корупцията вече е заложена в закона и ето и последния ярък пример за това – през закона 7 пъти по-скъпо лекарство за частните болници“, отсече соцлидерката и настоя правителството да поеме своята отговорност.